Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Κουσκούς

      Όχι, δεν πρόκειται για κουτσομπολιό, αλλά για γνωστό ζυμαρικό (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και σε προσφυγικές περιοχές), πολύ αγαπημένο. Η συνταγή γνωστή- σαν τις δικές μας χυλοπίτες- ωστόσο το σχήμα κάνει και διαφορετική και τη γεύση. Απαιτείται ειδική ξύλινη σκάφη (κουσκουσέρα και το ειδικό κόσκινο με τις τρύπες) για την πιο εύκολη παρασκευή του, που είναι αρκετά χρονοβόρα και κουραστική όμως, όπως όλα τα παλαιά και χειροποίητα. Ελλείψει σκάφης και επειδή ήθελα να δοκιμάσω, φτάχτηκε μια μικρή ποσότητα. Είχε ενδιαφέρον. Στέγνωσαν εύκολα και αποθηκεύτηκαν.

Ετοιμάστηκαν και μερικές μακριές χυλοπίτες/λαζάνια με την υπόλοιπη ζύμη (καταναλώθηκαν φρέσκιες), αφού ήταν ανώφελο να σχηματιστούν μία-μία και άλλες μπιλίτσες.
οι φρέσκιες χυλοπίτες στεγνώνουν λίγο (είναι κάπως πιο χοντρές)
με τη σάλτσα και το ξερό ανθότυρο
η σάλτσα ντομάτα-λουκάνικο
Για επιδόρπιο μερικές κρεπούλες (υλικά ίδια!) -
γέμιση με μαρμελάδα κράνο (υπόξινη) και πραλίνα, αγαπημένος συνδυασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε κόσμια και όχι εντελώς ανώνυμα (με κάποιο διακριτικό). Σχόλια κακόβουλα θα διαγράφονται.