Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Φουσκώνει...

το νέο προζύμι
Το είχα κάνει και παλιότερα, πόσω μάλλον τώρα που η ποιότητα του εδώ ψωμιού δεν με ικανοποιεί και βρίσκω το αγαπημένο μου αλεύρι σε πεντόκιλα: ζυμώνω τακτικά το ψωμί μου (αποθηκεύω και στην κατάψυξη), φυσικά με δικό μου προζύμι. Ακούγεται περιττά κουραστικό, αλλά πραγματικά αν μπει στη ροή της καθημερινότητας, δεν είναι και τόσο φοβερό!
Νέα φουρνιά...
το αναπιασμένο προζύμι ζυμώθηκε : πρώτο φούσκωμα
πλάσιμο και δεύτερο φούσκωμα :
τέσσερα καρβελάκια και τέσσερα σταφιδοψωμάκια.
Ψήσιμο
δαγκώθηκε στα κλεφτά...
αλμυρά και γλυκά πιτάκια
(τυροπιτάκια και μαρμελαδοπιτάκια με κοινή πορτοκαλένια λαδοζύμη)
και ένα τηγανόψωμο με τυρί
Για γεύμα σήμερα:
Μανιταροχ(ι)ουνκιάρ μπεγιέντι!
Και για επιδόρπιο:
Μοριακή μους σοκολά ! Με σοκολάτα και νερό...
(και : λίγο μέλι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκάλι και μαστίχα)
το υγρό μίγμα σε ανησυχεί στην αρχή...
... μετά από αρκετά λεπτά ωστόσο πήζει σε αφράτη μους!

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Καλοκαιρία

Ζεστάθηκε το κοκκαλάκι μας, τα ρούχα στεγνώνουν μια χαρά,
 η βόλτα στο δάσος ωραία - όπως πάντα.
Χρωματιστά
...και θανατηφόρα, ενίοτε...
ή εξαιρετικά μυρωδάτα...
Χρώματα φθινοπώρου
Και μαγειρέματα :
Συκώτι με βωλίτη στο φούρνο...
... και στο ζουμί που αφήνει ρύζι.

Βωλίτης και τρομπέτα σε γαύρο-σαρδέλα φούρνου
Σαρδέλα στο τηγάνι
Μανιταρομακαρονάδα
Και το τελευταίο χαρουπόμελο σε κουλουράκια 
(χωρίς ζάχαρη, με λίγο μέλι).
Ευτυχώς το μόνο "χιονισμένο" είναι το κέικ σοκολάτας 
(το κάνω λίγο άγλυκο).

Με μια καλοστεκούμενη μανιταροοικογένεια, καλημερίζω...
Pseudoclitocybe cyathiformis

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τακτοποίηση

Η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά- καιρός για νοικοκυριό...
Στρωσίδια στον πρωινό θολό ήλιο.
Βόλτα ανάμεσα σε δυο βουνά- η απαραίτητη συνάντηση με σκίουρο.
Επιστροφή και άνοιγμα των λικέρ (η απαραίτητη δοκιμή!) : 
τα μεθυσμένα βατόμουρα έγιναν μαρμελάδα...
(Δυστυχώς μόνο ένα λίτρο τσίπουρο για όλα...)
Καρύδι (αγαπημένο) - κυδώνι (πολύ αρωματικό)
Βατόμουρο (απρόσμενα ωραίο) - πικραμύγδαλο
Και τα απαραίτητα μαγειρέματα...
Με χαρά απέκτησα τον καινούργιο μου πλάστη-βέργα (φυλλόροκα, κλώστης... κ.α. ονομασίες ). Πολιτισμός με τα απλά, τι ωραίο φύλλο ανοίγει (θέλει εξάσκηση, βέβαια, αλλά δε έχει σχέση με τον πλαστικό σωλήνα που είχα  στην ανά την επικράτεια -"στας εξοχάς" - περιφερόμενη οικοσκευή μου  ...).
Είχα λίγο ζυμάρι για δοκιμή...
(με λίγη σάλτα μανιταριών και τυρί- να το το πιτάκι)
Κυρίως : λαυράκι στο φούρνο με στρώμα πατάτας και
πιπεριά, σέλινο, τρομπέτες στην κοιλιά, μαϊντανό, λάδι, λεμόνι...
Και ένα επιδόρπιο με μανιταρολεπτομέρεια και παιχνιδιάρικη διακόσμηση, άτεχνη ακόμα:
ασχολήθηκα με την παρασκευή ζαχαρόπαστας!
Η ζύμη για τα μηλοκεκάκια εμπλουτίστηκε με κομπόστα μανιταριών
 - πολύ ωραίο σιρόπι και υφή, ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Επιτέλους!

Κλασσική απογευματινή βόλτα στο δάσος για αποφόρτιση και βαθιά ανάσα...
Και στο ίδιο αγαπημένο μέρος μια αναπάντεχη συνάντηση:
Scutiger pes-caprae
το μανιτάρι-θρύλος για μένα. 
Σε όχι και τόσο καλή κατάσταση, αλλά θα το αναγνώριζα οπουδήποτε. 
Χαρά απερίγραπτη (ένα είδος μου μένει τώρα...).
Άλλο ένα ωραίο : Cantharellus cinereus
Σε νέο μέρος που δεν είχα επισκεφτεί...
Αρχίζει να σουρουπώνει...
Το μονοπάτι δεν φαίνεται καθαρά. Έχει αρχίζει να σκοτεινιάζει...
Καλό βράδυ...

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Η άλλη όψη

Μέρα λαμπερή σχεδόν, ευκαιρία για εξόρμηση.
Η πίσω όψη του βουνού : χιονισμένη, αφήνοντας λαμπυρίζοντα ίχνη (πάγος!) στην άσφαλτο.
(αθάνατη Ελλάδα: επαρχιακός δρόμος σε υψόμετρο 1.840 μ.)

νεροτριβή ή ντριστέλα στην Αγία Τριάδα
Και η κύρια όψη του βουνού...
Και η γνωστή "μυκητολογική περιπλάνηση"
Amanita muscaria
Hygrocybe conica
Και από τα σχετικά μαγειρέματα:


άγρια μανιτάρια, ντομάτα, κρέμα γάλακτος, κάρι, μυζήθρα...

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Καλό μήνα

...Νοέμβριο και από αυτό το ιστολόγιο.
Μήνας της σποράς, του κρύου που αρχίζει σιγά σιγά με τη δύση της Πούλιας μέχρι να "αντρειέψει" προς το τέλος (του αγίου Ανδρέου), με πλήθος λαογραφικών στοιχείων- όπως όλος ο ενιαυτός.
Έτσι για το καλό.  Για ζεστασιά ψυχής...
(το κρύο δεν είναι τόσο τσουχτερό-ακόμα- για τα βουνά...). 
 Και μια τεμπέλικη πιτούλα
 με Boletus aereus, λουκάνικο και ξινομυζήθρα.


Καλό μήνα να έχουμε...